Nu i-ați da o coloană oficială lui Tiberiu Nițu doar ca să plece?

Nu i-ați da o coloană oficială lui Tiberiu Nițu doar ca să plece?
Publicat: 31/01/2016, 09:44

Prins cu coloana oficială ilegală, luată pe semnătură de la Gabriel Oprea, Tiberiu Nițu parcă spune din nou „De ce vă strâmbați la mine?”. Ce demisie? „Am beneficiat doar de măsurile de protecție prevăzute de lege, proporțional cu riscurile și responsabilitățile acestei funcții”. Din dosarul penal a sărit și Gabriel Oprea: „Are anumite misiuni importante”.

Cronologic, am să amintesc o serie de „misiuni importante” pe care dl. Nițu, venit de la Ploiești, fieful marilor prieteni ai lui Victor Ponta, le-a dus la îndeplinire cu succes.

1. La nici jumătate de an de la numirea sa în fruntea Parchetului General, în octombrie 2013,Tiberiu Nițu l-a revocat din funcție pe Lucian Papici, la fix o oră după ce procurorul DNA finalizase dosarul „fraudă la referendum” prin care Liviu Dragnea era trimis în judecată. La doar câteva ore, cel care a explicat decizia a fost premierul de atunci, Victor Ponta, care l-a găsit vinovat pe Papic de infracțiunea de „băsism”. După cinci zile, i-a revenit graiul și lui Nițu care s-a apărat spunând că a respectat legea. Nu a putut să explice însă de ce l-a revocat pe Papici la numai 8 zile după ce tot el i-a prelungit mandatul cu încă trei luni.

2. În martie 2014, la nici un an de la instalare, Parchetul condus de Tiberiu Nițu pune ștampila NUP pe dosarul de plagiat al lui Victor Ponta. Până la acel moment, două comisii universitare deciseseră fără dubiu că fostul premier își copiase lucrarea prin care a obținut titlul de doctor în drept, iar forul politic de la Ministerul Educației o „albise”.

3. În august 2015, procurorii conduși de Tiberiu Nițu au închis dosarul în care fostul premier Victor Ponta era acuzat de PNL de abuz în serviciu pe motiv că nu a organizat alegeri parțiale, așa cum prevede legea. Înainte de asta, trei instanțe din România – Curtea de Apel Cluj și de două ori Curtea de Apel București – au decis că guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parțiale locale și parlamentare și le-a blocat în mod intenționat. În motivarea deciziei de la Cluj, instanța a scris negru pe alb că este vorba de „un exces de putere” din partea Guvernului.

4. În octombrie 2015, procurorii militari din Parchetul instanței supreme au clasat dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind 709 morți, 2.198 de răniți (dintre care 1.855 împușcați) și 924 de reținuți. În 2011, România a fost obligată de CEDO să investigheze cu celeritate dosarele Revoluției. „Curtea a arătat și în trecut că o amnistie față de aceste crime este incompatibilă cu datoria statului (român n.red.) de a investiga acte de tortură și cu lupta împotriva impunității pentru crime internaționale”, se arata în decizia CEDO. În aprilie 2013, Parchetul General s-a angajat oficial în fața acestui for în privința unui calendar pentru investigarea crimelor de la Revoluție, iar până în septembrie 2013, procurorii Parchetului General condus de Tiberiu Nițu urmau să stabilească „implicarea decidenților politici” în Revoluția din 1989, termen care nu a fost însă respectat.

Interesant este că Tiberiu Nițu are și el un certificat de revoluționar în baza căruia a obținut 8.000 de metri pătrați de teren în Ploiești.

5. Mai multe dosare pe numele lui Traian Băsescu au fost deschise la Parchetul general după ce fostul președinte și-a terminat mandatul la Cotroceni. În unul dintre ele, procurorii lui Tiberiu Nițu au considerat că este justificată urmărirea penală a fostului președinte pentru că acesta a spus public că va demisiona „în cinci minute”, dacă va fi suspendat de Parlament, și nu s-a ținut de cuvânt. Probabil, una dintre aberațiile care vor intra în manualele de drept.

Sunt doar câteva exemple. Pare mai clar acum de ce avea nevoie Tiberiu Nițu de „măsurile de protecție prevăzute de lege, proporțional cu riscurile și responsabilitățile acestei funcții”?

Marele închizător de dosare merita și el măcar un deschizător de drumuri. Vreo 750, la un calcul rapid.

Este inutil să mai spunem că până acum Tiberiu Nițu ar fi trebuit să-și dea demisia. Rămâne întrebarea dacă Ministrul Justiției îi va propune președintelui Iohannis revocarea. Până acum, Raluca Prună „si-a rezervat dreptul” de a analiza cazul coloanei oficiale ilegale a procurorului general. Și până acum a tăcut, preocupată de „oprobiul public” față de scriitorii din închisoare.

Sincer, nu i-ați da o coloană oficială lui Tiberiu Nițu doar ca să plece?

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină